نظر به اهمیت ویژه مشارکت فعال سیاستگذاران تأثیرگذار بر حوزه سلامت در دستیابی به اهداف پیشگیرانه و خدمات مراقبتی امسال در روز پنجشنبه مورخ 24 آبان ماه همایشی با حضور مقامات عالی رتبه کشور و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مسئولین و مدیران سازمانهای تابعه در سالن اجتماعات دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار گردید. در این نشست ضمن مرور برنامهها و دستاوردهای نظام سلامت در حوزه دیابت، با حضور تصمیم گیران نظام سلامت و سازمانهای بیمهگر به بررسی راهکارهای تسهیل دسترسی بیماران دیابتی به امکانات مدیریت دیابت و رفع موانع موجود پرداخته شد. این همایش برای پزشکان عمومی، متخصص خانواده، طب سالمندی، متخصصین داخلی و فوق تخصص غدد دارای 5 امتیاز بازآموزی بوده است.
این همایش با حضور 300 نفر از مسئولین، مدیران، پزشکان، کارکنان سازمانهای تابعه وزارت بهداشت و درمان و سازمانهای بیمه گر، نمایندگان شرکت های تجهیزات پزشکی و دارویی، خبرنگاران، کارکنان و نیروهای داوطلب انجمن دیابت گابریک برگزار گردید. در این همایش، نمایندگان شرکت ها در سالن امکان گفتگو با مسئولین حاضر در پنل ها را پیدا کردند اما غرفه و نمایشگاه برگزار نشد. در بخش ابتدایی برنامه، سخنرانی آقای مهندس هرمز کیخان زاده، مدیرعامل انجمن دیابت گابریک به شرح زیر صورت پذیرفت:
در ادامه کلیپی از شرایط سخت زندگی با دیابت نوع یک که با همکاری اعضای انجمن تهیه شده بود برای حاضرین نمایش داده شد. مقامات بلندپایه حاضر در سالن، آقای دکتر ربیعی – دستیار اجتماعی رئیسجمهور، آقای دکتر جعفریان – مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت و آقای دکتر مسجدی – مدیرعامل شبکه ملی پیشگیری از بیمارهای غیرواگیر بودند. در ادامه سخنرانیها به شرح زیر ادامه پیدا کرد:
آقای دکتر استقامتی: محور سخنرانی ایشان عوامل اجتماعی تعیینکننده سلامت در مدیریت دیابت بود که موارد متنوعی را مطرح کردند و در نهایت پیشنهادات زیر را برای تسهیل رفع چالشها و بهبود شرایط موجود ارائه نمودند:
ایشان تأکید کردند که دیابت یک بیماری مدیکوسوشال (طبی اجتماعی) است که باید موردتوجه قرار بگیرد.
آقای دکتر علی جعفریان – مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت: آقای دکتر جعفریان، به اهمیت فعالیت سازمانهای مردمنهاد در حوزه سلامت اشاره کردند و فرمودند که وزارت بهداشت از این فعالیتها حمایت خواهد کرد. محور سخنرانی آقای دکتر جعفریان ارتباط بیماریهای مهمی چون عوارض قلبی – عروقی، مغزی، کلیوی و کبد چرب با ابتلا به دیابت بود. به این موضوع که دیابت یکی از عوامل خطر پنجگانه به حساب می آید اشاره کردند و بر اهمیت پیشگیری از بروز عوارض ناتوانکننده و کشنده دیابت با برنامهریزی کشوری برای پیشگیری و مدیریت بهینه دیابت تأکید کردند. ایشان همچنین به نقش مؤثر پزشک خانواده و نظام ارجاع برای پیگیری مدیریت دیابت افراد و نقش تکنولوژیهای جهانی چون سیستم پایش مداوم قند و پمپ انسولین اشاره کردند که با توجه به منابع در دسترس و موجود باید فراهم شوند. در نهایت، اعلام کردند که فعال شدن مجدد کمیته کشوری بیماریهای غیرواگیر را در دستور کار دارند تا تحمیل هزینه به نظام سلامت و خانواده کاهش یابد.
آقای دکتر ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور: سخنرانی آقای دکتر ربیعی با تأکید بر اهمیت به موضوع اجتماعی شدن همه پروژههای حکمرانی اعم از اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی درمانی اظهار داشتند که برای موفقیت در هر یک از پروژههای سلامتمحور باید فهم درستی از موضوع وجود داشته باشد. دولت باید در امور سلامتی، مدعیالعموم مردم باشد و بیمهها از حالت کارپردازی خارج شده و به عنوان میانجی بین پزشک و بیمار عمل کنند که فرایندهای درمانی راحتتر انجام شود. ایشان فرمودند که فرودستان بخش سلامت صدایی ندارند و برای بخش مهمی از آنها به خصوص مبتلایان به بیماریهای غیرواگیر و صعبالعلاج، باید سیاستگذاری مناسب انجام داد و ما باید صدای آنها باشیم.
ایشان در نهایت تأکید کردند که خانواده بزرگی از بیماریهای مزمن در کشور وجود دارد و باید فعالیتهای حمایت به صورت G-NGO وجود داشته باشد، یعنی سازمان مردمنهاد با حمایت دولت به فعالیت در خصوص سلامت بپردازد.
آقای دکتر مسجدی، مدیرعامل شبکه ملی بیماریهای غیرواگیر: آقای دکتر مسجدی به عنوان فعال در حوزه بیماریهای غیرواگیر، به اهمیت یکپارچگی فعالیت سازمانهای مردمنهاد و همکاری وزارت بهداشت و درمان و دولت برای پیشبرد اهداف پیشگیرانه و سلامتمحور تأکید داشتند و خطاب به معاون بهداشت، آقای دکتر رئیسی که در همایش حضور داشتند فرمودند: نیاز هست شورایعالی سلامت و امنیت غذایی (ساغ) که مستقیم زیر نظر رئیسجمهور است و بحث آن بررسی بیماریهای غیرواگیر میباشد، فعالیت مؤثر داشته باشد. بیماریهای قلب و عروق، (فشارخون، سکته قلبی و مغزی)، بعد سرطان، دیابت و بیماریهای مزمن تنفسی و سوانح بیماریها اصلی غیرواگیر هستند. ایشان اظهار داشتند که امیدواریم طبق صحبت آقای دکتر استقامتی، کمیته بیماری غیرواگیر احیا شود و در این کمیته از سمنها استفاده شود. در نهایت بر شعار” همه با هم همصدا برای یکصدا باشیم” تأکید کردند.
آقای دکتر رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت: آخرین سخنران قسمت اول همایش، آقای دکتر رئیسی معاون محترم بهداشت بودند که صحبتهای خودشان را با تقدیر از فعالیتهای انجمن دیابت گابریک شروع کردند و به خاطر عملکرد مثبت انجمن در سطح کشور از آقای دکتر استقامتی تشکر کردند.
آقای دکتر رئیسی در شروع بحث، اشاره کردند که بیماریهای واگیر ناگهان ایجاد میشود و باعث مرگ و ناتوانی میشود، اما این مرگومیر بیشتر در چه کسانی اتفاق میافتد؟ در کسانی که مبتلا به بیماریهای غیرواگیر هستند. ایشان به آخرین آمارهای کشوری در خصوص مدیریت و درمان بیماری دیابت اشاره کردند و فرمودند از حدود 8 میلیون دیابتی که در کشور داریم الان فقط 2 میلیون نفر رجیستر هستند و این برای کشوری که اینهمه اندیشمند دارد و مقاله مینویسد اما ثبت بیماری 25 درصد است اشکال از وزارت بهداشت درمان است. ایشان قول مساعد دادند تا سال آینده که این جلسه دوباره برگزار خواهد، 90 درصد افراد دیابتی ثبت شده باشند و پیگیری موثرتری در مدیریت دیابت صورت پذیرد. ایشان اظهار داشتند در حال حاضر 60 درصد بیماران دیابتی ما درمان دریافت میکنند و پیگیری دارند و حدود 42 درصد تقریباً کنترل هستند و 31 درصد A1c در محدوده نرمال دارند و این خیلی پایین است و ضرورت دارد که بازنگری در این زمینه انجام شود.
در خصوص پیشگیری از دیابت فرمودند کاری که باید انجام شود و جزو برنامههای اصلی است بحث خودمراقبتی است که اولویت اول در معاونت بهداشت است و برنامه ریزی برای اقدامات پیشگیرانه درحال انجام است. آقای رئیسی با تأکید بر نقش تکنولوژی روز دنیا در مدیریت بیماریهای غیرواگیر، بر ضرورت دسترسی به تکنولوژی در ایران و اهمیت فعالیت همهجانبه سازمانهای مختلف دولتی، خصوصی و مردمنهاد برای افزایش سلامت سواد مردم تأکید داشتند. در نهایت ایشان فرمودند که سه موضوع مهم استفاده از مردم با افزایش سواد سلامت، استفاده از تکنولوژی و راهاندازی کمیته ملی بیماریهای غیرواگیر را در دستور کار قرار دادهاند و پیگیری خواهند کرد. بخش اول نشست را در ویدئوی زیر مشاهده بفرمایید:
گرداننده پنل: آقای دکتر استقامتی، آقای دکتر معادی
مدعوین پنل:
آقای دکتر پیکان پور – ریاست امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامهوبودجه
آقای دکتر میکائیلی – رئیس گروه سیاستگذاری و تدوین تعهدات سازمانهای بیمهگر پایه و تکمیلی
آقای دکتر مهدوی – معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
خانم دکتر قائمی – رئیس اداره بیماریهای غیرواگیر معاونت درمان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
آقای دکتر نوبخت – معاون محترم درمان سازمان خدمات درمانی نیروهای مسلح
آقای دکتر زمانی – معاون خرید راهبردی سازمان تأمین اجتماعی – استان تهران
آقای دکتر الهامی – معاون دفتر خدمات تخصصی سازمان بیمه سلامت
آقای دکتر نیکوسخن – مدیرعامل انجمن دیابت ایران
خانم دکتر سارا صداقت – معاون علمی، آکادمی و مدافعه گری، نماینده انجمن دیابت گابریک
محورهای بحث و گفتگو در این نشست به شرح زیر بوده است:
آقای دکتر میکائیلی اعلام کردند که در دبیرخانه شورایعالی بیمه مطرح شده است که سقف تجویز داروهای خوراکی دیابت حذف گردد و در حال پیگیری است.
آقای دکتر الهامی فرمودند که امکان تکرار در نسخهنویسی و نوشتن نسخه برای تاریخهای بعدی فعال است (در بیمه سلامت)
آقای دکتر الهامی گفتند که در واقع، داروهای نسل جدید برخلاف مصوبه شورایعالی بیمه تحت پوشش بیمههای پایه قرار نگرفته و مبلغ آن توسط صندوق صعبالعلاج در حال پرداخت است که هزینه زیادی به صندوق تحمیل میشود.
خانم دکتر قائمی نامهای خطاب به وزیر بهداشت به همراه داشتند که درخواست شده است مورد شرط آموزش برای دریافت داروها با بیمه حذف شود که هنوز پاسخی از وزیر دریافت نشده است.
آقای دکتر میکائیلی در این خصوص قول دادند که طبق مصوبات و پیشبینیها، مابهالتفاوت قیمت نوار تست قند خون (و سمعک) جبران شود و پرداخت از جیب افراد افزایش قابلتوجهی نداشته باشد.
آقای دکتر استقامتی پیشنهاد کردند که سقف سن به 16 سال ( طبق ویزیت متخصص اطفال که تا 16 سال است) و تعداد تا 12 عدد در سال افزایش یابد که آقای دکتر الهامی طرح این موضوع در صندوق بیماریهای خاص و صعب العلاج را پذیرفتند و قول مساعد دادند.
آقای دکتر پیکان پور در خصوص هزینههای بسیار زیاد زندگی با دیابت، اعلام داشتند که در بودجه سال 1404 اتفاقات بهتری برای دیابت خواهد افتاد، پیشنهاد تدوین یک بسته خدمات دیابت نوع یک مطرح شد که قول مساعد برای همکاری در زمینه پوشش های بیمه ای و کاهش هزینه ها دادند.
در نهایت آقای دکتر استقامتی از قول رئیس مجلس آقای دکتر قالیباف اظهار داشتند که طبق تصمیمگیری سران سه قوه، ارز ترجیهی برای تجهیزات پزشکی برقرار خواهد بود.
در پایان این پنل، نمایندگان شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی چالشهای و درخواستهای خود را با مسئولین حاضر در پنل مطرح کردند. مشروح این پنل را میتوانید در ویدئوی زیر مشاهده نمایید:
Copyright © 2023 Gabric Virtual Diabetes Academy Powered by Gabric
"*" indicates required fields